Gerincproblémák lelki hátterei 1.

» Posted by on feb 2, 2018 in Blog | Gerincproblémák lelki hátterei 1. bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A gerincjógát és a hatha jógát sokan azért is keresik fel, mert különféle gerinc problémákkal küszködnek. Érdemes azonban néha egy kicsit a problémák mögé nézni…..nézzük meg hogy különféle problémáknak milyen lelki hátterei is lehetnek.

 1. Porckorong-problémák

A porckorong-problémák azt jelzik, hogy szellemi-lelki téren túlterheltük magunkat és most azt a fájdalmat érezzük, ami az életünk terhei alatt való mozgás okoz. A tünetek – hátfájás, derékfájás – egyből meghatározzák a terápiát is, mégpedig úgy, hogy pihenésre kényszerítik a beteget.
Előfordul az is, hogy a betegek éppen nyugalmi, fekvő helyzetben érzik a leghevesebb hátfájdalmat, és ezért nyugtalanul bolyonganak, sőt a fájdalom miatt még azt is megkísérlik, hogy ülve aludjanak. Ebben az esetben az aktivitás, a felegyenesedés és a felelősség igénye merül fel.

Vannak olyan porckorong-betegek, akik már nem képesek igazán kiegyenesedni. Csípőből előrehajolva, merev háttal és görbén tudnak csak létezni. Itt nyilvánvalóan a hiányzó egyenesség problematikája testesül meg. Egészen konkrétan jut napvilágra, milyen fájdalmas is az érintetteknek, hogy egyenesek legyenek, illetve egyenes úton járjanak. Más porckorong-betegek botmerev, módfelett egyenes tartással, szögletes mozdulatokkal járnak, mivel a legcsekélyebb hajlás vagy a függőlegestől való bármilyen eltérés kibírhatatlan panaszokat okoz nekik. Ez a kórisme nyomatékosan jelzi, hogy milyen kevéssé hajlékonyak, és milyen merevek.

Folytatjuk….

Thorwald Dethlefsen – Rüdiger Dahlke: Út a teljességhez valamint Rüdiger Dahlke: A lélek nyelve: a betegség