Harmonizáló csakra jóga

Ezen az órán hétről, hétre a csakrákat helyezzük a középpontba. Az órák vezérfonala, a fő elv, ami alapján felépítésre kerül gyakorlásunk csakráink elhelyezkedése lesz. Nem fogunk csinálni semmilyen misztikus, elrugaszkodott spirituális gyakorlatokat, ugyanúgy ászanákat és egyéb előkészítő gyakorlatokat fogunk végezni, mint bármely más jógaórán, csak az ászanák sorrendjében figyelhetsz meg változást, ha már régebb óta jógázol.

Minden ászana hatással van a testre, számtalan cikk, tanulmány számol be a „jógázás” általában pozitív fiziológiás hatásairól. Sokan ezért is kezdenek el jógázni, hogy elmúljanak fájdalmaik (hát, derék, nyak, csak hogy a leggyakrabban előforduló panaszokat említsem). Mellékhatásként persze rendeződhet a vérnyomás, javul az emésztés, oldódnak a feszültségek az izmokból, növekszik az ízületek mozgásterjedelme, úgy általában javulnak a testi funkciók, egyre inkább helyreáll az egyensúlyi állapot.

Ászana gyakorlás közben azonban a testi változások mellett nehezebben megragadható változások is indukálódnak, mégpedig a test energia mezőjében. Mivel az energia mezőnk és az abban végbemenő folyamatok érzékelésére nincs érzékszervünk, ezért csak közvetetten, az érzékszerveink „nyelvére” lefordítva tudjuk sok gyakorlással, odafigyeléssel, tapasztalással megragadni az ott végbemenő folyamatokat. Viszont ez nem azt jelenti, hogy amit nem érzékelünk az nincs, gondoljunk csak arra, hogy sok állatfaj az emberi szemnél szélesebb spektrumban lát.

Csakrákról megint csak sok helyen sokfélét lehet olvasni. Abban talán mindenki egyetért, aki a témával foglalkozik, hogy a csakrák nem a fizikai testünkhöz tartoznak, hanem finomabb, energetikai szinten működnek, ami persze hatással van a fizikai testre is. Gyakorlásaink során szépen végig haladunk mind a 7 fő csakránkon, kiegyensúlyozva működésüket. Mivel az energia mezőnk és a test oda-vissza ható kölcsönhatásban van egymással, energetikai működésünk kiegyensúlyozása egyensúlyi helyzet felé fogja tolni a testet, és az energetikainál még finomabb aspektusunkat az elménket is. A folyamatot egyszerűen úgy tudnám megfogalmazni, hogy gyakorlásunk eredménye hosszú távon a kiegyensúlyozott, boldogabb élet lesz.