Női jóga

» Posted by on Sze 26, 2018 in Egyéb, Hírek | Női jóga bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Női jóga csodájáról…

A női jóga mozgásilag talán a legkönnyebb óra órarendünkben, melyre szeretettel várok kezdő, jógát eddig egyáltalán nem próbáló hölgyeket is. Nem erőltetett tempóban, nem sokáig kitartva végezzük az ászanákat, könnyed mozdulatokat végzünk, viszonylag hosszabb ideig ismételve, hogy minél több időnk legyen a megfigyelésre, tudatosításra. Az óra középpontjában, megfigyeléseink középpontjában a kismedence tere, a női szervek területe áll. Az óra eleji elcsendesedéskor már felvesszük a kapcsolatot női szerveinkkel, méhünkkel, petefészkekkel, oda irányítva figyelmünket csak tudatosítjuk az alhas terében megjelenő tapasztalásainkat. Már ez önmagában merőben más élmény, és új tapasztalásokat hozhat számunkra, hiszen mikor gyakoroljuk a kapcsolat felvételt női energiánk, kreativitásunk e forrásával. Csak gyakorlással, irányított befelé figyeléssel tudod megtapasztalni mi mindent tárolsz méhed terében, mi minden gátolhat kreativitásod megélésében, kibontakozásában, mi minden gátolhat nőiséged szabad megélésében.

Ezen az órán testünket mozgatjuk, mégsem a testünkkel dolgozunk, az ászanák csak segítenek, hogy megmozgassuk női szerveink terét, csak segítenek a tudatosításban mikor, mi történik, mi merül fel ebben a térben. Ebben leginkább én leszek segítségedre irányított instrukciókkal folyamatosan ott tartjuk figyelmünket a méh, és petefészkek terében, hagyjuk felmerülni tapasztalásainkat, figyeljük a mozdulataink, testhelyzeteink változásának hatására milyen új érzetek, tapasztalatok nyílnak meg tudatos elménk számára, amelyek más módon nehezen tudnak felszínre kerülni.  Amikor felszínre kerülnek elfojtott dolgaink kapunk rá lehetőséget, hogy tudatosan átgondolva megtegyük a kellő lépéseket, hogy elérjük áhított céljainkat. Óriási segítség ez a nők életében, hogy van egy kreatív terünk, melyre odafigyelve, melynek szavát meghallva harmonikusabbá, boldogabbá, elfogadóbbá tehetjük életünket.

A női jóga óra mindig ünnep számomra, ezen az órán elengedem elvárásomat, hogy fejlődjek, hogy fejlődni lássam a gyakorlókat. Azt hiszem ezen az órán minden elvárásomat elengedem és hagyom, hogy mozdulataim megtörténjenek, elmerüljek a mozgás élvezetébe, és hagyom, hogy a gyakorlókkal is ez történjen. Ünnep, mert teljesen másképp készülök, mint a többi jóga órámra, tervezek egy irányvonalat, egy mozgássorozatot, de nem maga a mozgás kerül előtérbe, csak annyi javítást, igazítást végzek, hogy az izületekre káros mozdulatok ne rögzüljenek, de hagyom hogy a gyakorlók megéljék mozdulataikat, megtapasztalják mikor, milyen mozdulat esik jól nekik, mi történik bennük egy-egy mozdulat közben…ez egy kicsit szabadabb, kötetlenebb óra, mint a többi jóga órám, ettől viszont mozgásban könnyebb lesz, de a folyamatos figyelem vezetés, befelé figyelés megtanulásához sok gyakorlásra van szükség. Legyél türelmes magadhoz, ha úgy döntesz velem jársz nőiséged felé vezető úton ezen az órán.

Köszönöm,

Vachó Andrea