Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.
Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.
A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!
Sütőtök leves
Hozzávalók: 1 kg szeletelt sütőtök, 1 teáskanál ételízesítő, só, 1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, pirított kenyérkocka, pirított tökmag
A tököt meghámozom, megmosom és felkockázom. Annyi vízben, amennyi ellepi, fölteszem főni a fűszerekkel és az apróra vágott fokhagymával. Mikor már puha, botmixerrel pürésítem, végül hozzáöntöm a tejszínt is, és hagyom, hogy majdnem újra fölforrjon. Lezárom a lángot, és készen is van. Pirított kenyérkockával, pirított tökmaggal tálalom.