Itt a cseresznye szezon…nyam…nyam…
Tudtad?
– Tisztító hatását a vérre, a húgy-, ivar- és emésztőszervekre fejti ki.
– Mind az artritis (ízületi gyulladások), mind a cukorbetegség leküzdésében nélkülözhetetlen.
– Magas savtartalma miatt a kövek oldását segíti. A szénanátha, a szénaláz legjobb orvossága. Igen magas a vastartalma, vérszegénység esetén nagyon hasznos.
– Figyeljük meg a körmünket: ha hosszanti barázdák jelennek meg rajtuk, akkor itt az ideje a csalán és a cseresznyekúrának!
– A nedve, de főleg a magja a szívizomzatot erősíti. Célszerű ezért a magokat összegyűjteni, majd a cseresznyehiányos időszakban naponta 10-15 magot megtörni és elfogyasztani.
Mint minden gyümölcsöt, a cseresznyét is csak magában szabad enni, magas cukortartalma és savtartalma miatt. Fehérjékkel, keményítőtartalmú ételekkel összeerjed.
– Soha ne együnk cseresznyét étkezés után, csak előtte vagy helyette! Így nem savasít, hanem, mint a citrom is, lúgosítja a szervezetet, segít a sav-bázis egyensúlyának megteremtésében és helyreállításában.
– Makacs székrekedésnél is jótékony hatású.
– A cseresznye szárából főzött tea igen ízletes, szép, aranysárga színű. Gyomor- és tüdőbajok esetén igen hasznos, de minden esetben veszély nélkül iható, kellemes tea.
Fogyasztása:
Előnyös tulajdonságai, szépsége és ízletessége miatt már az ókorban is az istenek ételének tartották. Olyan gyakran ehető, amilyen gyakran csak kívánjuk. Idényben 1-2 kg is fogyasztható belőle. Természetesen más étel nem is szükséges az ilyen napokon. Általában nem célszerű még két azonos, de más színű (pl. kék és fehér szőlő) gyümölcs együtt fogyasztása sem, a cseresznye azonban még ez alól is kivétel.